18mrt

PERFECT GEGAARDE RIBEYE

Hoe maak je de perfecte steak? In deze video tonen we hoe het ook gemakkelijk thuis kan voor de echte liefhebber. Met behulp van het gebruiksvriendelijk Sico vacumeerapparaat en de Thermomix bereiden we een hemelse ribeye sous vide, wat zorgt voor een malse sappige steak met over de gehele dikte dat mooie rosé kleur. Het beste van de sous vide modus is dat het vlees exact op de juiste temperatuur wordt gehouden, zo loop je geen enkel risico op een te gaar stuk vlees. De garing in het waterbad hangt enkel af van de gekozen temperatuur en een minimale tijdspanne zodat het vlees de juiste temperatuur kan bereiken. Om de volledige capaciteit van de mengbeker te benutten gebruikten we de blade cover. We hoefden geen tijd in te stellen, omdat we er in dit geval voor kozen om te werken met een digitale thermometer van Tescoma die een seintje geeft eens het vlees de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt. Het stukje Turbigomme zorgt ervoor dat er geen zuurstof in de verpakking komt. Wij kozen voor saignant. We kruiden de ribeye rijkelijk af met Wiberg steak kruiden en daarna gaat de steak gedurende 2-3 min op de efficiënte Tescoma grill in ‘meat modus’. We dienen op met gegrilde groenten gekruid met de delicate en verfrissende Wiberg citrusolie, en Wiberg Black BBQ met de kruidigheid van peper en chili omhuld door natuurlijke appelhoutrook.

In dit recept hoeft er geen tijd ingesteld te worden doordat de sonde gaat bepalen wanneer de kern van het vlees voldoende gegaard is. Kerntemperatuur: Bleu (bloederig rood): 49°C Saignant (rood): 54°C A point (medium): 60°C Bien cuit (doorbakken): 66-68°C

Ingrediënten

3000 g water

4 lente-uitjes, gereinigd

1 paprika, gereinigd, in 8 stukken

4 asperges, gereinigd

1 ribeye, filet van ± 4 cm dik (± 500 g)

30 g vers geperst citroensap

 (½ citroen)

2 el citroenolie Wiberg

1 tl Black BBQ kruiden Wiberg

2 tl Steak peper Wiberg

Recept

Plaats 1500 g water in de mengbeker en verwarm Ketel/ 100°C. Ondertussen, plaats de lente-ui, paprika en asperges in de Varoma-schaal. Plaats de gesloten Varoma-schaal in positie en stoom de groenten 6 min. / Varoma / snelheid 2. Ondertussen, plaats de Ribeye in een vacuümzak en sluit deze met een vacumeerapparaat. Zet opzij.

Na het stomen, doe de groenten over in een kom en bewaar ze warm opzij. Reinig en droog de mengbeker.

Plaats de Blade Cover in positie. Plaats de sous-vide getrokken zak en 1500 g water in de mengbeker. Pas de hoeveelheid water indien nodig aan om de zak zeker volledig onder te dompelen zonder het maximale vulniveau van de mengbeker te overschrijden. Verwijder de zak en zet opzij. Voeg het citroensap toe aan de inhoud van de mengbeker en verwarm Ketel/ 65°C.

Plaats een stukje turbigomme op de sous-vide getrokken zak en steek de sonde van een digitale meter in de dikte van het vlees. Plaats de zak in de mengbeker (de ribeye moet plat liggen op de Blade Cover), zorg dat deze zeker volledig in het water ondergedompeld is en stel de gewenste kerntemperatuur in op de meter. Activeer vervolgens de modus Sous-vide / 62°C. Ondertussen, leg de grill open en grill er de gestoomde groenten op. Werk deze af met citroenolie en Black BBQ kruiden. Bewaar warm opzij.

 Wanneer het vlees de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt, haal het uit de mengbeker en uit de zak. Dep vervolgens het vlees droog, besprenkel met citroenolie en kruid rijkelijk af met steak peper. Plaats het vlees op de grill en sluit deze gedurende 2-3 minuten. Snij het vlees in plakjes en dien samen op met de groentjes.

Klik hier voor het sous vide ribeye Thermomix recept in PDF