karamelsaus maken
15jun

Karamel maken (“Suikerstadia” modi)

Drie eenvoudige ingrediënten: suiker, boter en room. Dit drietal vormt de basis voor de meest verrukkelijke desserts, lekkernijen voor speciale gelegenheden en verrassingen voor vrienden en familie. Ontdek in de nieuwste collectie “Karamel maken” tal van recepten die het toelaten de verborgen TM6 “Suikerstadia” modus te gebruiken

Is karamel een klassieke of juist een moderne smaak?

Karamel is nostalgisch en modern tegelijk. De smaakbeleving is afhankelijk van iemands stemming en de ingrediënten waarmee karamel wordt gecombineerd. Butterscotch, dulce de leche en toffee zijn tijdloze traktaties die een gevoel van traditie en geborgenheid oproepen. Karamel en chocolade is een populaire combinatie. Voeg geroosterde noten of zaden toe voor een knapperige bite. En wie houdt van spannende combinaties en wat meer pit, kiest voor grof zeezout of exotische specerijen zoals kardemom of gember.

Hoe maak ik karamel?

•Gebruik Thermomix® TM31 en TM5 om een suikersiroop te maken met een temperatuur van 120 °C. Giet de siroop in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur. Let goed op en draai de steelpan voorzichtig rond terwijl de siroop van kleur verandert. Test enkele druppels op een wit bord om te zien of de karamel de juiste amberkleur heeft.

• Gouden tip: als u karamel maakt in een steelpan, gebruik dan in het begin een deksel totdat al het water is verdampt. Het deksel houdt de stoom gevangen en zorgt ervoor dat suikerkristallen van de zijkant van de steelpan omlaag kunnen glijden. Zo blijft de karamel helder en vloeibaar.

• Thermomix® TM6 neemt al het lastige werk van u over. Volg onze beproefde recepten voor gegarandeerd succes in de keuken. Zo kunnen u en uw gasten keer op keer genieten van de culinaire verrassingen die u op tafel weet te toveren.

• Een snelle manier om in aan handomdraai karamel te maken, is door kant-en-klare karamelsnoepjes te gebruiken. Hak ze fijn in de Thermomix® en smelt 3 min/75°C/snelheid 1 of langer, afhankelijk van de hoeveelheid.

Waar moet ik rekening mee houden bij het maken van karamel?

• Karamel wordt bereid bij een zeer hoge temperatuur. Ga voorzichtig te werk en gebruik een spatel om te voorkomen dat de karamel in contact komt met de huid. Laat u niet in verleiding brengen, en lik de spatel pas af als deze helemaal is afgekoeld!

• Als er karamelresten zijn uitgehard in de mengbeker van de Thermomix®, voeg in de TM5 dan 1 liter heet kraanwater toe en kook 10 min/70°C/speed 1. Bij de TM6 kan simpelweg water worden toegevoegd en start u vervolgens de reinigingsmodus.

Karamelsaus… waar kan ik dat voor gebruiken?

Heerlijk, romig, smeuïg… probeer daar maar eens nee tegen te zeggen! Combineer karamelsaus met yoghurt of pannenkoeken, schenk het over vanille-ijs, voeg het toe aan brownie-beslag of sprenkel het artistiek als finishing touch over een dessertbord. Of maak eens een extra grote portie en schenk de helft in een mooi flesje om dit cadeau te geven aan een vriend of collega. Een heerlijk cadeau dat gegarandeerd in de smaak zal vallen.

Ik heb toffees, pindarotsjes of honeycomb gemaakt. Hoe kan ik deze het beste bewaren?

Heerlijke lekkernijen liggen af te koelen op het werkblad. Zodra ze zijn afgekoeld, moeten ze goed worden verpakt, zodat ze geen vocht opnemen uit de omgevingslucht. Breek harde karamel met pinda’s of honeycomb met de hand in stukken en bewaar in een luchtdichte doos. Bewaar karamelsaus in een dichte pot of fles achterin de koelkast. Snijd toffees in mooie vormen met een groot, scherp keukenmes dat is verwarmd of licht is ingeolied om te voorkomen dat de toffees blijven plakken. Door voorzichtig een heen-en-weergaande, zagende beweging te maken, in plaats van omlaag te duwen, krijgen de toffees mooie rechte randen. Wikkel toffees afzonderlijk in bakpapier en bewaar ze in een luchtdichte doos. Bij een zere vochtige lucht kunnen toffees mogelijk het beste in de koelkast worden bewaard.

Pro-tip: doe ‘s zomers eerst een laag ongekookte rijst, afgedekt met bakpapier onderin de vershouddoos. De rijst neemt het vocht op en zorgt ervoor dat de toffees langer goed blijven.