02apr

FERMENTATIE: ZUURKOOL OF SAUERKRAUT

Wat is fermentatie? Het is een eeuwenoude conserveringsmethode, tevens een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie zorgt ervoor dat extra voedingsstoffen en nieuwe verfijnde smaken vrijkomen. De gezondheidsvoordelen zijn verbluffend: deze natuurlijke probiotica bevordert de darmflora, het immuunsysteem, de spijsvertering, de hersenfunctie en werkt als een natuurlijke anti aging. Maak gebruik van de Thermomix om de zuurkool efficiënt te hakken. Stamp goed aan, zodat kool vast in elkaar zit en het vocht van de kool vrijkomt. Leg de Tescoma gewichten erop zodat de kool niet kan komen bovendrijven, de kool moet steeds onder het vocht blijven en mag zeker niet in contact komen met lucht: het is zo dat melkzuurbacteriën enkel hun werk doen in een anaerobe omgeving. De Tescoma conserveringsbokaal heeft een hermetisch deksel met klep waardoor het overtollig gas van de gisting kan ontsnappen zonder dat er lucht in de pot komt, dit zorgt voor een uitstekende fermentatieomgeving. Bewaar de pot op kamertemperatuur in een donkere ruimte – Niet warmer anders kunnen slechte bacteriën opspelen, kouder mag wel maar dan gaat het proces trager. Laat ongeveer een 6tal weken fermenteren voor een optimale smaak. Hoe langer je fermenteert hoe donkerder en sterker van smaak. Bewaar in luchtdichte glazen potten In de koelkast eens de gewenste smaak bereikt is (in de koelkast stopt de fermentatie). Deze kunnen zeker nog een half jaar bewaard worden. De opties met zuurkool zijn eindeloos, meng wat zuurkool door je coleslaw, doe het op een sandwich, in een slaatje, of door je soep voor die heerlijk zure touch, delicate smaak en crunch. Laten we ook de gezondheidsvoordelen niet vergeten, zuurkool, een lepel per dag is je natuurlijk probiotica supplement! Wij kozen in deze video voor de typisch Duitse zuurkoolschotel.

Ingrediënten

Zuurkool

5 x witte kool

Handvol kruidnagel

Handvol jeneverbessen

90 g jodiumvrij zout (10-20 g zout per kg witte kool)

Duitse zuurkool schotel

100 g uien

100 g appels

100 g spekblokjes

500 g zuurkool

500 g water

600 g in spek gerolde varkenshaasjes

750 g aardappelen

140 g melk

40 g boter

1 tl nootmuskaat

Bereiding zuurkool

Maak een grote conserveerbokaal goed schoon met heet water.

Strooi een laagje zout op de bodem van de pot en doe een laag van +- 10 cm geschaafde kool erbij. Strooi vervolgens nog een laagje zout, kruidnagel en jeneverbessen. Herhaal dit 4 keer.

Stamp de kool goed aan zodat het vocht vrijkomt. Stamp tot de kool onderstaat in vocht (+-2 cm aan vocht boven de kool). Voeg gepekeld water toe indien de kolen niet genoeg vocht afgeven.

Dek af met de opzij gezette koolbladeren en leg de gewichten erbovenop zodat de kool niet kan komen bovendrijven.

Bewaar de pot op kamertemperatuur (20-25 graden) in een donkere ruimte. Gebruikelijk is tussen een week en zes weken. Hoe langer, hoe sterker de smaak wordt. Plaats de zuurkool in de koelkast eens de gewenste smaak bereikt is. Wij kozen voor 21 dagen.

Bereiding Duitse zuurkool schotel

Doe de uien en de appels in de mengkom en hak 3sec snelheid 5. Voeg de spekblokjes toe en fruit 3 min/120°C/snelheid 1. Voeg 500 g zuurkool toe en kook 3 min/120°C/snelheid 2.

Doe de zuurkoolmengeling over in de Varoma en bewaar het kookvocht. Voeg ook nog de in spek gerolde varkenshaasjes toe aan de Varoma.

Doe water, aardappelen en het opzij gezette kookvocht in de mengbeker. Sluit de mengbeker zonder maatbeker en plaats de Varoma in positie. Kook 25 min/Varoma/snelheid 0,5.

Giet de aardappelen af in het kookmandje en doe de aardappelen vervolgens in de mengbeker. Voeg melk, boter en nootmuskaat toe en meng 25 sec/snelheid 3 met behulp van de spatel.