18mrt

GEZONDE CHIA AARDBEIEN EN BESSEN JAM

Verkies je je voedsel zo onbewerkt mogelijk? Kies er dan voor om zo veel mogelijk zelf te maken. De Thermomix verlaagt die drempel en in deze video zie je hoe we een gezondere versie van confituur maken. We gebruikten de revolutionaire suikervervanger Zùsto, die in tegenstelling tot gewone tafelsuiker gezondheidsvoordelen en prebiotische effecten biedt, en bovendien vier keer zo laag is in calorieën. Daarnaast laat deze suikervervanger confituur nog beter geleren en doet het fruitsmaken grondiger tot zijn recht komen. Zùsto kan een op een vervangen worden door kristalsuiker en is perfect geschikt voor diabetici.

Om het nog gezonder te maken, gebruikten we ook chiazaad. Chiazaad neemt het vocht op van het fruit, waardoor de confituur indikt. Deze zaadjes behoren tot de categorie van ‘superfoods’ en dat is niet voor niets. Chiazaden zijn een van de meest voedzame voedingsmiddelen op de planeet. Ze zitten boordevol vezels, eiwitten, omega-3 vetzuren, antioxidanten en verschillende micronutriënten. Al die vezels voorkomen niet alleen bloedsuikerpieken tijdens het eten, maar helpen je ook om je vol te voelen met minder calorieën. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn dat zo’n indrukwekkend ingrediënt, ook nog eens de perfecte verdikker voor je confituur kan zijn!

Voor deze confituur gebruikten we diepvriesfruit, maar deze kan ook met vers fruit gemaakt worden. Ook is het zo dat diepvriesfruit niet perse ongezonder hoeft te zijn dan vers fruit, integendeel! Het bevat vaak net meer voedingstoffen, omdat diepvriesfruit wordt ingevroren op het moment dat de vrucht het rijpst is, en dus het meest vitaminen, mineralen en natuurlijke antioxidanten bevat. Zo stopt het invriezen het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken. Bovendien scheelt het een hoop geld, en heb je minder kans op verspilling.

Verder maakten we gebruik van de handige luchtdichte conserveerbokalen van Tescoma, die we ook steriliseerden met de Tescoma conserveerset. We gebruikten de trechter om de bokalen te vullen tot net onder de rand zonder morsen, zodat de potten helemaal schoon zijn om bederven te voorkomen.

Deze confituur is heerlijk bij het ontbijt in combinatie met zelfgemaakte pindaboter.

Ingrediënten

250 g (bevroren) aardbeien

250 g (bevroren) bosbessen

70 g Zùsto

5 el chiazaad

1 tl agar agar (optioneel)

Recept

Doe de aarbeien in de mengbeker en hak 2 sec/snelheid 2. Duw het geheel met de spatel naar onder.

Voeg de bosbessen, Zùsto en agar agar (optioneel) toe en kook 15 min/100°C/linksomdraaien/snelheid 1.

Voeg de chia zaden toe en meng 1 min/100°C/linksomdraaien/snelheid 2,5.  

Doe over in een conserveerbokaal en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast.